Їжа, яка допоможе зберегти тверезу пам’ять на довгі роки
Маніпуляція активною роботою мозку – популярна маркетингова стратегія для продажу будь-якого продукту і харчової добавки. Правда вони покращують показники від сили на 3-5 відсотків. Але чи означає це, що продуктів для здоров’я мозку не існує? Ні! Зарубіжні дослідження довели ефективність як мінімум 15 продуктів, про які ми зараз розповімо:
1. Чорниця
Чорниця – королева антиоксидантів, користь якої достовірно доведена. Група американських вчених в 2011 році провела експеримент: взяли 9 літніх людей у віці 60+ і запропонували їм щодня пити чорничний сік на додаток до основного раціону. Після 3 місяців повторне дослідження показало, що пам’ять піддослідних покращилася в середньому на 10-15%. Одночасно з цим у них знизився рівень цукру і стабілізувався психічний стан. Рекомендована порція напою – 400 мл (при 55-65 кг ваги) і 600 мл (75-95 кг).
2. Брокколі
Доведено, що броколі покращує роботу мозку незалежно від способу приготування. У ній міститься вітамін К, який покращує когнітивні здібності, і холін, який покращує пам’ять.
3. Волоські горіхи
Волоські горіхи – кращий вибір з усіх горіхів, коли мова йде про поліпшення когнітивних функцій. Вони містять омега-3 жирні кислоти і вітамін Е. Використовуйте горіхи для перекусу, рекомендована порція – 100 грамів в день.
4. Зелений чай
Зелений чай містить L-теанин, який істотно знижує рівень тривоги. Це одночасно сприяє виробленню дофаміну і альфа-хвиль, що відповідають за розслаблення. Кофеїн і L-теанін виявляють синергетичний ефект, тому відмінно працюють в парі один з одним.
5. Апельсини
Одного великого апельсина досить, щоб забезпечити 100% щоденного споживання вітаміну С. Вітамін С знижує ризик хвороб серцево-судинної системи, нормалізує тиск, збільшує вироблення лейкоцитів і прискорює мислення. За даними досліджень, один із симптомів втрати пам’яті – низький рівень вітаміну С.
6. Авокадо
Авокадо є джерелом корисних мононенасичених жирів. Вважається, що вони сприяють прискоренню кровотоку, що безпосередньо впливає на здоров’я мозку. Крім того, авокадо знижує артеріальний тиск. Додавання 1/4 або ½ авокадо в денний раціон – оптимальна порція для формування «Мегамозок».
7. Кокосове масло
Кокосове масло покращує функцію мозку у пацієнтів з хворобою Альцгеймера. Хоча дослідження поки не довели вплив масла на здорових людей, все ж його варто використовувати в їжу хоча б через високу концентрацію вітамінів.
8. Шпинат
В ході іншого дослідження випробовувані протягом 5 років щодня їли 1-2 порції зелені, що за результатами дозволило їх мозку за оцінкою лікарів бути на 11 років молодше, чим у ровесників. Все завдяки вітаміну К, який міститься в листової зелені, такої як шпинат, білокачанна і кольорова капуста, ін.
Leave a Comment