ziro4ka.com.ua

8 Міфів про молоко: пити чи не пити

Улюблений нами продукт з дитинства «обріс» величезною кількістю упереджень. розібрався в питанні і поспішає розвінчати основні помилки

Для деяких людей молоко – основний продукт в раціоні, інші ж люто протестують, стверджуючи, що від молока один шкоду, а людям після тридцяти взагалі не можна навіть дивитися в бік молочної полки в магазині, так як в дорослому віці, на їхню думку, молоко не несе нічого, крім шкоди. Так де ж криється правда?

Міф 1. Вживання склянки молока в день сприяє підтримці достатнього рівня кальцію в організмі

Про те, що молоко – один з основних джерел кальцію, знають, мабуть, усі. Особливо важливим кальцій стає для вагітних жінок, так як добова норма кальцію при вагітності збільшується майже вдвічі. Але молоко далеко не єдиний продукт, в якому міститься кальцій у великій кількості. До цих продуктів належать: овочі, горіхи, злаки, а також червоне м’ясо, печінку і птиця. Повернемося до молока. Щоб підтримати оптимальну кількість кальцію в організмі, потрібно пити молоко безупинно – приблизно п’ять склянок на день. У звичайному житті людина стільки не випиває, а значить, отримувати цей мікроелемент потрібно шляхом вживання і інших продуктів.

Міф 2. Найкраще отримувати кальцій не просто з молока, а з сиру, сиру і кисломолочних продуктів

Незважаючи на всю свою користь, кальцій досить складно засвоюється в організмі без сторонньої допомоги. Мало того, що наш організм отримує кальцій з продуктів, з’єднання яких важко розщеплюються, так ще і в процесі травлення кальцій може і зовсім розчинитися. Запам’ятайте, що кращий «друг» кальцію – білок. Якщо ви отримуєте мало білка, то будьте впевнені, що кальцій не дуже добре засвоюється в вашому організмі. Тому в даному випадку міф стає реальністю: дійсно, завдяки високому вмісту білка в сирі, сирі і йогурті, кальцій засвоюється набагато краще і швидше.

Міф 3. Молоко не несе користь дорослій людині

Вважається, що молоко корисно тільки для основних його споживачів – дітей. Однак це не зовсім так. Як з’ясували вчені, люди, що вживають натуральне молоко, а також натуральне масло, рідше страждають захворюваннями імунної системи. Крім того, молоко необхідно літнім людям, які страждають захворюваннями, що підвищують ламкість кісток.

Міф 4. Через часто вживання молока можна набрати вагу

Зазвичай цієї теорії дотримуються прихильники дієт, що виключають молоко. Але суть в тому, що проблема не в самому молоці, а в рівні жирності. Звичайно, якщо ви цілодобово харчуєтеся жирної сметаною і маргарином, через якийсь час ви неминуче поправитеся на десяток кілограмів. Якщо ж ви купите в магазині пачку молока з мінімальним відсотком жирності, зайва вага вам не загрожує. Адже ви напевно знаєте, що людям, які прагнуть до схуднення, показано вживання сиру і кефіру.

Міф 5. Натуральне молоко корисніше заводського

Здавалося б, про що тут сперечатися, природно, натуральне краще, але давайте розберемося. Молоко відразу з-під корови залишається придатним для пиття протягом усього декількох годин (без стерилізації), весь цей час діють знезаражувальні бактерії від самої корови. Після закінчення цього часу в молоці починають розмножуватися небезпечні бактерії, які можуть привести до серйозних розладів. Тому будьте уважні, коли купуєте натуральне молоко у фермера: обов’язково закип’ятіть його. Молоко з заводу нічим не гірше фермерського, його обробляють при невисокій температурі, завдяки чому всі корисні властивості зберігаються.

Міф 6. Якщо у вас алергія на молоко, це означає, з молоком щось не так

Але, погодьтеся, алергія буває і на інші корисні продукти, наприклад, на мед і горіхи, а вони псуються набагато довше. Якщо у людини виявлено непереносимість лактози, це не говорить про те, що молоко не можна вживати всім людям цього ж віку. Крім того, виробники пропонують широкий вибір продуктів, які не містять лактозу.

Міф 7. Пастеризоване молоко корисно так само, як і стерилізоване

Коли молоко пастеризують, його обробляють при температурі 65 градусів не більше півгодини. Виходить, що і продукт знезаражений, але властивостей не втратила. Мінус в тому, що зберігається воно недовго. Далі з нього роблять кисломолочні продукти. Стерилізація – більш жорсткий спосіб: ліквідується більшість мікроорганізмів. Таке молоко зберігається довше і не кисне, натомість воно стає гірким через деякий час.

Міф 8. У молоці містяться антибіотики

Напевно, це найпоширеніший міф. В даний час виробники використовують великий арсенал натуральних консервантів, які дозволяють зберегти молоко. Крім іншого, на кожному заводі існує спеціальна лабораторія, яка контролює якість виробленого продукту.

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code

Sidebar

Add widgets here from the Widgets panel in the WordPress admin.