Ячна каша (ячка) – це просте в приготуванні страва на основі ячної крупи, яка проводиться шляхом дроблення цілісного зерна, що не піддалося шліфовці. Каша зберігає майже весь обсяг харчових волокон, а також цінних вітамінів і мінералів, властивих цілісного зерна ячменю. Непоказна на вигляд ячка приховує в собі масу унікальних властивостей. Є 9 причин, чому кожній жінці варто частіше включати в раціон ячну кашу!
- 1. Сприяє схудненню
- 2. Покращує стан шкіри
- 3. Допомагає нормалізувати сон
- 4. Знижує ризик серцево-судинних захворювань
- 5. Благотворно впливає на щитовидну залозу
- 6. Нормалізує склад мікрофлори
- 7. Знижує ризик раку товстої кишки
- 8. Зміцнює кістки і суглоби
- 9. Підвищує захисні сили організму
- Кому не підійде ячна каша
1. Сприяє схудненню
У ячмінної крупи в великій кількості міститься клітковина, яка є сильним натуральним засобом для придушення апетиту. Вона допомагає знизити споживання їжі протягом декількох годин з моменту прийому каші, що важливо при схудненні.
Згідно з дослідженнями, проведеними в США, споживання клітковини підвищує вироблення таких гормонів, як пептид YY, GLP-1 і холецистокінін. Ці біологічно активні речовини сприяють придушенню почуття голоду.
2. Покращує стан шкіри
До складу ячменю входить цінна амінокислота лізин. Вона бере участь в синтезі колагену, який відповідає за гладкість і еластичність шкіри. Петому вживання ячкі допомагає уповільнити процес утворення вікових зморшок і провисань.
Крім омолоджуючого ефекту, ячна каша сприяє швидкому одужанню і профілактиці різних бактеріальних і грибкових уражень шкіри. До її складу входить гордецін, який надає потужний антибактеріальний і протимікотичні ефект.
3. Допомагає нормалізувати сон
Ячка є єдиною крупою, в складі якої є фітомелатонін. Він формує здоровий сон з правильним протіканням відновних процесів (в органах і тканинах, нервової та імунної системах, психічній сфері). Завдяки цьому компоненту ячної крупи можна повністю нормалізувати сон і прокидатися з ранку, відчуваючи себе такою, що відпочила.
4. Знижує ризик серцево-судинних захворювань
Завдяки вмісту харчових волокон, калію і магнію, ячна каша сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину в крові і артеріального тиску. В результаті зменшується ризик атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, інфаркту міокарда, ішемії і інсульту.
5. Благотворно впливає на щитовидну залозу
У ячної крупі міститься селен, який досить рідко зустрічається в інших продуктах. Цей мікроелемент сприяє всмоктуванню йоду, що допомагає знизити ризик захворювань щитовидної залози, найпоширенішим з яких є гіпотиреоз (зниження вироблення гормонів щитовидки).
6. Нормалізує склад мікрофлори
Нерозчинні волокна в складі ячної крупи є живильним середовищем для корисних мікроорганізмів, що населяють шлунково-кишкового тракту. В результаті спостерігається тенденція до збільшення їх чисельності, а зростання патогенних представників мікробіоценозу пригнічується.
7. Знижує ризик раку товстої кишки
Доведено, що нерозчинна клітковина швидко виводить калові маси з кишечника, попереджаючи вплив токсичних речовин на слизові оболонки. Антиоксиданти і бутират, що утворюється в ході ферментації клітковини бактеріями, пригнічують хронічне запалення, створюючи додатковий захист від злоякісного переродження клітин.
8. Зміцнює кістки і суглоби
У складі ячменю міститься кальцій і мідь. Кальцій є основним мінералом кісткової тканини, а мідь бере участь в синтезі колагену, нестача якого послаблює скелет. Вживання ячної каші допомагає уникнути крихкості і ламкості кісток, а також покращує процеси регенерації.
9. Підвищує захисні сили організму
У ячмені багато бета-глюкана – особливого полісахариду, який стимулює роботу білих кров’яних тілець. Їх завдання – усувати з організму чужорідні білки. Бета-глюкан допомагає їм швидше потрапляти в осередок запалення і боротися з інфекцією.
Кому не підійде ячна каша
Незважаючи на всю свою користь, при надмірному вживанні ячна каша може завдати шкоди здоров’ю. До основних побічних ефектів належать:
- Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту – надлишок ячної крупи може спровокувати подразнення слизових оболонок шлунка і кишечника, що посилить перебіг хронічних захворювань.
- Диспепсичні розлади – надлишок клітковини може викликати порушення роботи гладкої мускулатури, процеси гниття і бродіння. Це проявляється в формі здуття живота, нудоти, больових відчуттів.
- Алергічні реакції – з’являються по-різному: від банальної висипу до важких анафілаксій (набряк Квінке, анафілактичний шок).
Ячна каша абсолютно протипоказана людям з целікаціей, так як містить глютен.
Leave a Comment