ziro4ka.com.ua

9 Причин є ячну кашу кожен день

Ячна каша (ячка) – це просте в приготуванні страва на основі ячної крупи, яка проводиться шляхом дроблення цілісного зерна, що не піддалося шліфовці. Каша зберігає майже весь обсяг харчових волокон, а також цінних вітамінів і мінералів, властивих цілісного зерна ячменю. Непоказна на вигляд ячка приховує в собі масу унікальних властивостей. Є 9 причин, чому кожній жінці варто частіше включати в раціон ячну кашу!

  1. 1. Сприяє схудненню
  2. 2. Покращує стан шкіри
  3. 3. Допомагає нормалізувати сон
  4. 4. Знижує ризик серцево-судинних захворювань
  5. 5. Благотворно впливає на щитовидну залозу
  6. 6. Нормалізує склад мікрофлори
  7. 7. Знижує ризик раку товстої кишки
  8. 8. Зміцнює кістки і суглоби
  9. 9. Підвищує захисні сили організму
  10. Кому не підійде ячна каша

1. Сприяє схудненню

У ячмінної крупи в великій кількості міститься клітковина, яка є сильним натуральним засобом для придушення апетиту. Вона допомагає знизити споживання їжі протягом декількох годин з моменту прийому каші, що важливо при схудненні.

Згідно з дослідженнями, проведеними в США, споживання клітковини підвищує вироблення таких гормонів, як пептид YY, GLP-1 і холецистокінін. Ці біологічно активні речовини сприяють придушенню почуття голоду.

2. Покращує стан шкіри

До складу ячменю входить цінна амінокислота лізин. Вона бере участь в синтезі колагену, який відповідає за гладкість і еластичність шкіри. Петому вживання ячкі допомагає уповільнити процес утворення вікових зморшок і провисань.

Крім омолоджуючого ефекту, ячна каша сприяє швидкому одужанню і профілактиці різних бактеріальних і грибкових уражень шкіри. До її складу входить гордецін, який надає потужний антибактеріальний і протимікотичні ефект.

3. Допомагає нормалізувати сон

Ячка є єдиною крупою, в складі якої є фітомелатонін. Він формує здоровий сон з правильним протіканням відновних процесів (в органах і тканинах, нервової та імунної системах, психічній сфері). Завдяки цьому компоненту ячної крупи можна повністю нормалізувати сон і прокидатися з ранку, відчуваючи себе такою, що відпочила.

4. Знижує ризик серцево-судинних захворювань

Завдяки вмісту харчових волокон, калію і магнію, ячна каша сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину в крові і артеріального тиску. В результаті зменшується ризик атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, інфаркту міокарда, ішемії і інсульту.

5. Благотворно впливає на щитовидну залозу

У ячної крупі міститься селен, який досить рідко зустрічається в інших продуктах. Цей мікроелемент сприяє всмоктуванню йоду, що допомагає знизити ризик захворювань щитовидної залози, найпоширенішим з яких є гіпотиреоз (зниження вироблення гормонів щитовидки).

6. Нормалізує склад мікрофлори

Нерозчинні волокна в складі ячної крупи є живильним середовищем для корисних мікроорганізмів, що населяють шлунково-кишкового тракту. В результаті спостерігається тенденція до збільшення їх чисельності, а зростання патогенних представників мікробіоценозу пригнічується.

7. Знижує ризик раку товстої кишки

Доведено, що нерозчинна клітковина швидко виводить калові маси з кишечника, попереджаючи вплив токсичних речовин на слизові оболонки. Антиоксиданти і бутират, що утворюється в ході ферментації клітковини бактеріями, пригнічують хронічне запалення, створюючи додатковий захист від злоякісного переродження клітин.

8. Зміцнює кістки і суглоби

У складі ячменю міститься кальцій і мідь. Кальцій є основним мінералом кісткової тканини, а мідь бере участь в синтезі колагену, нестача якого послаблює скелет. Вживання ячної каші допомагає уникнути крихкості і ламкості кісток, а також покращує процеси регенерації.

9. Підвищує захисні сили організму

У ячмені багато бета-глюкана – особливого полісахариду, який стимулює роботу білих кров’яних тілець. Їх завдання – усувати з організму чужорідні білки. Бета-глюкан допомагає їм швидше потрапляти в осередок запалення і боротися з інфекцією.

Кому не підійде ячна каша

Незважаючи на всю свою користь, при надмірному вживанні ячна каша може завдати шкоди здоров’ю. До основних побічних ефектів належать:

  • Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту – надлишок ячної крупи може спровокувати подразнення слизових оболонок шлунка і кишечника, що посилить перебіг хронічних захворювань.
  • Диспепсичні розлади – надлишок клітковини може викликати порушення роботи гладкої мускулатури, процеси гниття і бродіння. Це проявляється в формі здуття живота, нудоти, больових відчуттів.
  • Алергічні реакції – з’являються по-різному: від банальної висипу до важких анафілаксій (набряк Квінке, анафілактичний шок).

Ячна каша абсолютно протипоказана людям з целікаціей, так як містить глютен.

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code

Sidebar

Add widgets here from the Widgets panel in the WordPress admin.