причини метеоризму
Проблеми, пов’язані з роботою кишечника, викликає в першу чергу неправильне харчування. Зокрема, надмірне вживання продуктів, що викликають бродіння в кишечнику. До них відносяться:
- бобові;
- капуста;
- гриби;
- дріжджі;
- горіхи;
- деякі фрукти;
- майонез і кетчуп;
- яйця.
Зовсім прибирати з раціону продукти, що сприяють газоутворення і здуття живота, не варто. Оскільки вони очищають організм і постачають його пребіотиками. Одна з функцій вуглеводів відновлення балансу кишкового тракту. При повному їх виключення можуть виникнути інші проблеми: діарея або запор.
Розглянемо докладніше кожну з категорій продуктів.
бобові
Підвищене газоутворення при вживанні бобових (гороху, сочевиці, квасолі, нуту) відомий факт. Причина неприємного явища – зміст олісахарідов. Їх організм не може повністю зруйнувати. Оскільки людське тіло практично не виробляє фермент, що сприяє розщепленню даного продукту.
Після проходу через травний тракт в товстий кишечник за рахунок наявності в ньому особливих бактерій відбувається руйнування олісахарідов. Процес не може пройти зовсім без виділення газів.
Пророщені боби організму переварити простіше. Але для деяких страв вони не підійдуть. Як варіант зниження ризику появи небажаних газів – замочування у воді на кілька годин, з частою зміною рідини. Крім того, в ємність з бобовими можна додати трохи харчової соди.
Малорухливий спосіб життя також є причиною метеоризму.
капуста
Майже всі види капусти містять велику кількість грубої клітковини. З одного боку стимулює роботу кишечника. Але в той же час, щоб її перетравити, організму потрібні великі зусилля. Як наслідок праці – газоутворення. А наявність в овочі сірки надає при цьому неприємний запах.
Щоб звести до мінімуму прояв метеоризму при вживанні в їжу капусти, її потрібно піддати термічній обробці. Свіжий овоч містить більшу кількість клітковини, чим варений, тушкований або запечений. Квашений продукт також дає мінімальні наслідки.
Брокколі, савойська, брюссельська і цвітна капуста рідше призводять до здуття живота, чим білокачанна.
гриби
Гриби, особливо в великих кількостях, можуть стати основною причиною здуття живота. Цей улюблений багатьма продукт вважається важкою їжею. Це пов’язано з високою концентрацією хітину. У деяких видах вона може досягати 60%. Ця речовина, важко перетравлюване організмом. Наслідки важкої праці – гази.
Любителям лісового м’яса варто готувати найпростішим способом: гасити з додаванням рослинної олії і води. Про вершковому краще забути.
дріжджі
Свіжий, гарячий хліб ще одна причина утворення газів. Після випічки в виробі ще не зовсім закінчилися хімічні процеси і вживання його в такому вигляді дає додаткове навантаження на травну систему. А дріжджі, що входять до складу більшості рецептів випічки, також підсилюють ефект бродіння.
Дієтологи рекомендують вживати в їжу злегка підсушений або вчорашній хліб. Ризик виникнення метеоризму при такому прийомі значно знижується.
горіхи
Горіхи в списку сироедних продуктів є одним з чільних місць. Причина проста: в сухому стані вони знаходяться в "сплячому режимі". Варто їм проникнути в шлунок і отримати деяку кількість рідини, починається інтенсивний процес проростання. Оскільки плід до цього часу довго перебував у завмерлому вигляді, йому потрібно багато сил і енергії. Він бере їх з організму людини.
Як варіант, використання в їжу попередньо замочених і злегка підсушених горіхів. Зберігати їх краще всього в холодильнику. Ще один спосіб, швидке обсмажування на сильному вогні. Найефективніша профілактика метеоризму – помірність.
фрукти
Більшість фруктів багато фруктозою. До того ж в них дуже багато клітковини. Її достаток і є одна з причин виникнення неприємних відчуттів в животі. У списку літніх дарів природи, при надмірному вживанні яких можливий метеоризм, такі:
- персики;
- яблука;
- груші;
- черешня;
- виноград;
- вишня;
- ананас;
- манго.
До цього переліку можна віднести і сухофрукти: курагу, родзинки і чорнослив.
Це не означає, що вживання цих дарів природи заборонено зовсім. Де ж тоді набиратися вітамінів, в надлишку містяться в фруктах? Головне правило – не перестаратися. Не варто їсти фрукти кілограмами і чергувати один з іншим.
Кетчуп і майонез
Майонез, кетчуп і різні соуси на їх основі здатні викликати бурю в животі. Вони, як правило, служать компонентами і без них нелегким страв. А укупі можуть створити абсолютно поєднується калейдоскоп. Тим більше, що складний хімічний склад, з різними синтетичними добавками несе нашому організму додатковий стрес.
Домашні кетчупи і майонези найшкідливіші варіанти. Складність одна – в короткому терміні зберігання і використання. Не більше 2 діб.
Для людей з чутливим шлунком велика кількість в раціоні яєць не бажано. Інші продукти тваринного походження вимагають значних зусиль для переробки та подальшого виведення з організму. Щодо яєць слід зазначити наступне: чим довше термічна обробка, тим важче перетравлюється продукт. Наявність додаткових "важких" компонентів, таких як кетчуп, майонез і т.д., збільшує час переробки.
Яєчний жовток є однією з причин алергії. Не рекомендований цей продукт і людям із захворюваннями печінки.
Якщо ваш щоденний раціон входить в рамки дієтичного і не рясніє безліччю "небезпечних" для виникнення метеоризму продуктів, а неприємні симптоми не зникають, вихід один – візит до гастроентеролога. Недотримання поміркованості в їжі тільки одна з причин здуття живота. А про інших вам розповість фахівець.
Leave a Comment